Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Δυό λόγια για την επιστολή του Θεοδωράκη στον Βαρουφάκη


     Ο Ποταμίσιος Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε μία ανοιχτή επιστολή-απάντηση στο φίλο του Γιάννη Βαρουφάκη που επίσης του είχε γράψει μία ανοιχτή επιστολή πριν από μερικές εβδομάδες. Δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να γράψω αυτό το άρθρο αν δεν υπήρχαν μερικά κομμάτια της επιστολής που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Να τονίσω ότι θα επισυνάπτονται πρώτα τα στοιχεία της επιστολής του Θεοδωράκη με πλάγια γράμματα και από κάτω ακριβώς ο σχολιασμός μου.

     "ργησα να σου απαντήσω γιατί είμαι συνεχώς εκτός. Τώρα ταξιδεύω με τρένο για τη Λάρισα και ελπίζω να μην με προδώσει η μπαταρία και να στείλω επιτέλους μια απάντηση στα όσα μου έγραψες."
     Ο Θεοδωράκης δείχνει ότι είναι συνέχεια στο δρόμο, δίπλα στον απλό πολίτη (ταξιδεύει μάλιστα με τρένο αντί για jet), φοβάται μην του τελειώσει η μπαταρία, ενώ μόλις τώρα βρήκε χρόνο να απαντήσει στον φίλο του (δημόσια πάντα), γιατί δεν έχει χρόνο ούτε για να κοιμηθεί. Καθόλου λαϊκισμός ως τώρα. Συνεχίζουμε.

     "Τα παράσιτα βέβαια δεν ζουν μόνα τους. Χρειάζονται ένα σώμα να τα τρέφει. Αυτό το σώμα στην Ελλάδα ήταν (και είναι, φοβάμαι) το κομματικό κράτος, που ικανοποιεί μικρά και μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των πολλών αλλά και της ανάπτυξης. Ο υπάλληλος που τακτοποιεί με το αζημίωτο μια παρανομία, η επαγγελματική ομάδα που διαιωνίζει τα προνόμιά της, ο μεγαλοεπιχειρηματίας που εξασφαλίζει δουλειές από «πολιτικούς φίλους». Ο κορμός είναι πάντα κοινός. Το κομματικό κράτος. Πώς θα περιορίσουμε λοιπόν τον παρασιτισμό σήμερα και πώς θα τον εξαλείψουμε αύριο; Οι ηθικές διαβεβαιώσεις που δίνουν οι «παλιοί» δεν μας αρκούν."
    Σύμφωνα δηλαδή με τον Θεοδωράκη, για όλα τα προβλήματα της χώρας φταίει το κομματικό κράτος. Δε μας αναφέρει ποτέ όμως ποιο κομματικό κράτος εννοεί. Γιατί δεν κατονομάζει ξεκάθαρα ποιοι ήταν αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά πετάει γενικά την έννοια "κομματικό κράτος"; Μήπως για να μας πείσει ότι ευθύνονται όλοι; Σε αυτό το ερώτημα μάλιστα, υποστηρίζει ότι "δεν του αρκούν οι ηθικές διαβεβαιώσεις που δίνουν οι «παλιοί»" ( το παλιοί μάλιστα το βάζει μέσα σε αγκύλες). Ποιοι "παλιοί" είναι αυτοί; Μετράνε και αυτοί που δεν έχουν κυβερνήσει; Μα πώς μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν άμα δεν τους έχουμε δει στη δράση; Υπονοεί μήπως την κλασσική καραμέλα ότι όλοι φταίνε το ίδιο, ανεξάρτητα αν είχαν εξουσία ή όχι;


     "Ξέρουμε όλοι ποιους χρηματοδοτούσαν οι κρατικές τράπεζες μετά τον Εμφύλιο μέχρι και την κρίση (αλλά και μέχρι σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις). Ξέρουμε ότι η κομματική ταυτότητα και η προσωπική σχέση με τον ηγέτη ήταν για δεκαετίες το διαβατήριο της «επιχειρηματικής» επιτυχίας."
     
Ποιοι ξέρουμε Σταύρο Θεοδωράκη; Εγώ γιατί δε ξέρω; Γιατί δεν μας ενημερώνεις μιας και γνωρίζεις; Γιατί πετάς σπόντες διατηρώντας ένα γενικό και αόριστο μύθο; Εσύ δεν υπήρξες ποτέ δίπλα σε κάποιο κόμμα ή σε κάποιον ηγέτη;

     "Φίλε, το Ποτάμι γεννήθηκε τέλη Φλεβάρη. Γεννήθηκε έξω από το παλιό σύστημα εξουσίας και προσπαθεί να δομήσει μια νέα πρόταση, για μια νέα χώρα. Χωρίς κράτος αλωμένο από τα κόμματα. Με αξιολόγηση και αξιοκρατία. Χωρίς πολιτικούς, εξαρτημένους από τους οικονομικά ισχυρούς. Με αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, που θα τους εξασφαλίζουν θεσμοί και όχι ευχολόγια"
     
Λέει ο Σταύρος στον Βαρουφάκη, αποκαλώντας τον "φίλε" (είπαμε δεν υπάρχει λαϊκισμός!!!) ότι"το Ποτάμι γεννήθηκε έξω από τα παλιό σύστημα εξουσίας". Στην Ελλάδα του 2014 δεν γεννηθήκατε; Έχετε έρθει μήπως από άλλη χώρα και δεν το πήραμε πρέφα; Πιο κάτω αναφέρεις ότι "θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες διαφάνειας, που θα τους εξασφαλίζουν θεσμοί και όχι ευχολόγια". Μα και αυτό που αναφέρεις ευχολόγιο δεν είναι; Που είναι η πρότασή σου; Ποια είναι η πρόταση σου; Μπαίνω στο site σου και λέτε μόνο τι θέλετε να αλλάξετε αλλά δεν λέτε το ΠΩΣ θα το αλλάξετε.

     "Όμως για να υπάρξει νέα οικονομία, ανάπτυξη και καθαρή έξοδος από την κρίση, θα πρέπει να συναινέσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τα άλλα κόμματα, για να μην δυσαρεστήσουν τα στελέχη τους που κυβερνούν ή περιμένουν να κυβερνήσουν, λένε «μπορούμε μόνοι μας». Εγώ λέω, κανείς δεν μπορεί μόνος του. Ούτε το «δεξιό 25%» μπορεί να αλλάξει τη χώρα, ούτε το «αριστερό 25%». Ο βούρκος θα τους καταπιεί. Η χώρα θα αλλάξει μόνο αν κινητοποιηθεί το 51% της κοινωνίας. Ένα πανίσχυρο μπλοκ πολιτικής εξουσίας, που θα πείσει και τους συμμάχους μας ότι έχουν να κάνουν με όλη την ελληνική κοινωνία"
    Ο Θεοδωράκης επισημαίνει ότι "η χώρα θα αλλάξει μόνο αν κινητοποιηθεί το 51% της κοινωνίας, ενα πανίσχυρο μπλοκ πολιτικής εξουσίας, που θα πείσει τους συμμάχους μας ότι έχουν να κάνουν με όλη την ελληνική κοινωνία". Ποιο είναι αυτό το 51% Σταύρο; Μήπως είναι αυτοί που πριν κατηγορούσες ότι έχουν εκμεταλλευτεί το κομματικό κράτος, όπως ο υπάλληλος, η επαγγελματική ομάδα κλπ.; Αυτό το 51% Σταύρο που ήταν τόσα χρόνια; Αλλάζει δηλαδή ο άνθρωπος από τη μια μέρα στην άλλη; Αυτοί με τις επιλογές τους δεν έφεραν τη χώρα εδώ που βρίσκεται σύμφωνα με το σκεπτικό σου; Επίσης, από πότε η πλειοψηφία έχει πάντα δίκαιο; Αν δηλαδή μέσα σε αυτή την πλειοψηφία βρίσκονται φασίστες, χριστιανοταλιμπάν, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί,κλπ., εγώ με ποιον από όλους αυτούς έχω κοινά; Και τέλος, γιατί πρέπει να πειστούν οι σύμμαχοί μας ότι είμαστε ενωμένοι; Μήπως γιατί δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις την υπάρχουσα κατάσταση αλλά να είσαι εξαρτημένος εσαεί από αυτούς;

    "(Έφτασα στον Δομοκό)
Σταύρος"     Να υποθέσω ότι μιας και είσαι στο Δομοκό θα επισκεφτείς και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βρίσκονται εκεί πέρα ε; Ή αυτό δε βρίσκεται στην ατζέντα σου γιατί δεν πουλάει;

     ΥΓ. 1) Αναφέρει στο κλείσιμο του ότι απευθύνεται φιλικά στον Βαρουφάκη γιατί και εκείνος του έγραφε έτσι. Άμα ήθελες να απαντούσες φιλικά, ας του έστελνες ένα προσωπικό μέιλ. Επικοινωνιακά παιχνίδια κάνεις. Να έχεις το θάρρος να το παραδεχτείς.

     ΥΓ. 2) Όποιος θέλει να διαβάσει ολόκληρη την επιστολή του Θεοδωράκη, ας πάει στο protagon ή στην Athens Voice. Eγώ δε βρωμίζω το blog μου.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου