Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το τουίτερ ως μέσο δικτύωσης και αλληλεγγύης


     Το τουίτερ μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δικτύωσης και αλληλεγγύης με σκοπό να βοηθήσει συνανθρώπους μας (ανάμεσά τους και εμένα) που είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά; Όχι μόνο μπορεί, αλλά το τελευταίο διάστημα το κάνει και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία!Για να μην παρεξηγηθώ όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

     Πριν από 2 μήνες άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το τουίτερ γιατί πίστευα, όπως και πολλοί άλλοι, ότι είναι απλά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου απλά φόλοου αυτούς που έχουν χιούμορ, σχολιάζουν τη πολιτική κατάσταση, τρολάρουν δημόσια πρόσωπα κλπ. Αλλά τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι όλο και περισσότερα άτομα είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν το hastag #aggeliesergasias και να ρωτούν για δουλειά ή να ποστάρουν για διάφορες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο (έχω δει και αγγελίες για Κύπρο και για Γερμανία)!!!

     Με βάση όλα τα παραπάνω, αποφάσισα να βρω το άτομο που "κρύβεται" πίσω από όλο αυτό και να τον ρωτήσω διάφορα πράγματα σχετικά με τις #aggeliesergasias. Έτσι λοιπόν ήρθα σε επικοινωνία με τον Δημήτρη (Κιμπάρης είναι το άβαταρ του στο τουίτερ ή αλλιώς @dimitrischrid) και μιλήσαμε αρχικά μέσω τουίτερ και έπειτα με e-mail σχετικά με την ιδέα του.

     Αρχικά, τον ρώτησα πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς το είχε στο μυαλό του. Μου απάντησε ότι η ιδέα ξεκίνησε από την ανάρτηση μίας κοπέλας η οποία έψαχνε εναγωνίως για δουλειά και έτσι σκέφτηκε τελείως αυθόρμητα να προτείνει σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει ένα χάσταγκ-αλυσίδα, όπου θα προβάλλονται θέσεις εργασίας, αγγελίες και ότι άλλο πέφτει στην αντίληψή τους, ακόμα και από στόμα με στόμα!

     Επίσης, αυτό που ήθελα να μάθω ήταν ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησαν, ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και αν απευθύνεται μόνο στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις. Σε όλα αυτά μου είπε ότι πλέον το τρέχουν ενεργά 30 με 40 άτομα που αναρτούν ότι αγγελία υπάρχει σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ για την ανταπόκριση, μου αποκρίθηκε ότι ήταν άμεση, πολύ μεγάλη καιπέρα από κάθε προσδοκία. Ασχολήθηκαν χρήστες με πολύ ευαισθησία και μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει καρπούς, αφού τουλάχιστον 25 με 30 χρήστες έχουν κλείσει συνεντεύξεις ή έχουν βρει δουλειά!

     Στη συνέχεια τον ρώτησα αν όλο αυτό το εγχείρημα τρέχει μόνο μέσω τουίτερ ή και μέσω άλλων μέσων κοινωνική δικτύωσης και αν πιστεύει ότι μπορεί να συνεχιστεί. Σε αυτές τις ερωτήσεις μου απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τρέχει μόνο στο τουίτερ γιατί αυτό το μέσο παρέχει τη μεγαλύτερη αμεσότητα σε σχέση με τα άλλα και ακόμη ότι ευελπιστεί να συνεχιστεί και να βοηθήσει ακόμη περισσότερα παιδιά να βρουν δουλειά!

    Τέλος τον ρώτησα αν πιστεύει ότι το τουίτερ μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δικτύωσης και αλληλεγγύης. Εδώ θα παραθέσω αυτούσια την απάντηση του, γιατί παράλληλα κάνει και ένα σχόλιο για τη σημερινή κατάσταση: "Τέλος να αναφέρω ότι δεν σκοπεύουμε να λύσουμε το πρόβλημα, άλλωστε το πρόβλημα της ανεργίας δεν οφείλεται στην έλλειψη πληροφορίας, το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αν θέλουμε μπορεί να καταφέρουμε πολλά μέσω της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, να μετριάσουμε τα ήδη υπάρχοντα σοβαρότατα προβλήματα και να δώσουμε ένα διέξοδο σε συνανθρωπους μας που μας χρειάζονται."

     Κλείνοντας, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι είμαι περήφανος που υπάρχουν τέτοιοι Άνθρωποι εκεί έξω, με το Α κεφαλαίο, που νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους και προσπαθούν να τον βοηθήσουν στη δύσκολη εποχή στην οποία ζούμε. Καλό είναι να βοηθήσει ο καθένας μας όπως μπορεί αυτή τη πρωτοβουλία και να τη κάνει γνωστή προς το ευρύ κοινό.

     ΥΓ. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Δημήτρη που βρήκε χρόνο να μου απαντήσει και ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ σε αυτόν και όλα τα παιδιά που το τρέχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου